Gruber El-teknik rådgiver om indretning med belysning, og få foretaget de nødvendige lystekniske beregninger, udvælge etegnet belysningssystem under hensyn til funktionskrav og økonomi, samt foretage installation af de valgte belysningssystemer.

Når arbejdspladsen og opholdsrum skal indrettes med belysning er det vigtigt at tage hensyn til de funktioner rummene har. Forskellige arbejdsopgaver kræver forskellige lysmængder og farvetemperaturer. Samtidig skal der tages hensyn til det naturlige lysindfald, reflektioner og man skal undgå blænding.

Sidst men ikke mindst er der økonomiske valg at træffe. Nogle belysningssystemer har en højere etableringspris, men lavere driftsomkostninger, så investering i belysning skal vurderes på både kort og lang sigt.

De enkelte lyskilder har forskellig driftstid og stabilitet. Visse arbejdsprocesser stiller også særlige krav til belysningssystemet fx arbejde ved roterende maskindele, krav til støv- og vandtæthed, varmeafgivelse, farveægthed m.m. Måske er der også ønsker om kreativ belysning til fx forretning, reception eller andet.

Kontorbelysning med armaturer | www.gruber-el.dk

Når der skal udvælges belysningssystem bør der udføres nogle lystekniske beregninger, som tager højde for alle disse parametre i forhold til det aktuelle rum. Beregningerne danner grundlag for hvilke belysningssystemer og armaturer der kan opfylde de ønskede krav.

Arbejdstilsynet har mere information om de krav der stilles til lys på arbejdspladser.